ΠΥΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σενάρια για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης του σεισμού
Τρόπους για να διευρύνουν την υποχρεωτική ασφάλιση ψάχνουν οι ασφαλιστές
Προς μια πρόταση που θα αναφέρει ότι η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη για την κάλυψη του Σεισμού, εφόσον η ασφάλιση καταστεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση, προσανατολίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες του iw- η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο βαθμό που τελικά η Ένωση οριστικοποιήσει τη θέση της προς αυτή την κατεύθυνση, η σχετική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο αρχές Σεπτεμβρίου, θα ορίζει ότι το δημόσιο θα πρέπει να ασκήσει είτε υποστηρικτικό, είτε ελεγκτικό ρόλο.
Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή θα μπορούσε να συστήσει έναν εγγυητικό μηχανισμό που θα ενεργοποιείται:
- σε εξαιρετικές περιπτώσεις , σε συμβάντα δηλαδή που οδηγούν σε ακραίες συνθήκες,
- στη μεταβατική φάση λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου, κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα έχουν μεριμνήσει για την ασφάλισή τους (και εφόσον βέβαια επέλθει καταστροφικό συμβάν).
Παράγοντες της αγοράς προσθέτουν ότι, μια πιο προωθημένη πρόταση θα μπορούσε να προβλέπει ως ενδεχόμενο το δημόσιο να αναλάμβανε «συνεταίρος» των ασφαλιστών εταιρειών, συμμετέχοντας κατά ένα ποσοστό στην κάλυψη της ζημιάς, όπως βέβαια κατ΄ αντιστοιχία και στα έσοδα από τη διάθεση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Διευκρινίζουν ωστόσο ότι, οι ασφαλίσεις κατά των σεισμών μέχρι και σήμερα φέρνουν ανελλιπώς κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Ακόμη και ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1999 δεν οδήγησε τον κλάδο σε ζημιογόνα αποτελέσματα» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, που προσθέτουν ότι για τις αποζημιώσεις του συμβάντος εκείνου η αγορά διέθεσε ένα μικρό μόνο μέρος των αποθεμάτων της.
«Οι εταιρείες αισθάνονται άνετα να αναλάβουν μόνη τους τον κίνδυνο. Διαθέτουν και αποθέματα, και πλήρη αντασφαλιστική κάλυψη και υπερ-επάρκεια κεφαλαίων» αναφέρουν άλλοι κύκλοι του κλάδου, που εκτιμούν ότι λόγω της κρίσης η κυβέρνηση θα καθυστερήσει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
«Η κοινωνία έχει πληγεί φορολογικά, η ανεργία είναι στο κόκκινο, οι μισθοί και οι συντάξεις ψαλιδίστηκαν άγρια» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι πολύ δύσκολα το υπουργείο Οικονομικών θα προωθούμε ένα ακόμη μέτρο επιβάρυνσης των εισοδημάτων.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, ακόμη κι αν η κυβέρνηση κινηθεί σε άμεσο χρόνο, θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρι το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή και πολύ περισσότερο έως ότου αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα ασφαλιστούν.