Συμπράξεις με τις Ασφαλιστικές προωθεί το Υπουργείο Υγείας
της Ελένης Πετροπούλου
Όπως δήλωσε στο Underwriter ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «με την παροχή υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, μέσω σύναψης συμβολαίων και επ' αμοιβή, αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων».
Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά, θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα, αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται».
Θετική η Ιατρική Κοινότητα
Θετικά φαίνεται ότι αξιολογεί το σχέδιο για τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και την αξιοποίησή τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η Ιατρική Κοινότητα. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος παρουσίασε τις προτάσεις του για το σύστημα Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πρόταση για τη «Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού».
Μιλώντας στο Underwriter, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πρότασης, αν και παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ΣΔΙΤ στην υγεία περιορίζονται κυρίως στη... σφαίρα της θεωρίας.
Αντίθετα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, η οποία διαθέτει εθνικό σύστημα υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν πτέρυγες για ασθενείς που νοσηλεύονται με ιδιωτικά κριτήρια είτε μέσω της ασφαλιστικής τους εταιρείας είτε με απευθείας ιδιωτική πληρωμή.
Αν και η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καλέσει τους εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το είδος και το περιεχόμενο των ΣΔΙΤ στην Υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, σε δύο άξονες θα μπορούσαν να κινηθούν οι ΣΔΙΤ στην Υγεία:
Α) Οι ασφαλιστικές εταιρείες να αγοράζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία, υπηρεσίες που σήμερα δεν παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα ή δεν επιτρέπονται. Ενδεικτικά ανέφερε τις μεταμοσχεύσεις, τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, εξειδικευμένες επεμβάσεις και κατηγορίες ασθενών (τροχαία, εγκαύματα κλπ).
Όπως είπε, από τέτοιου είδους συμπράξεις θα ωφεληθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση που στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς όλους.
Β) Οι ασφαλιστικές εταιρείες να αγοράζουν υπηρεσίες από δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε για παράδειγμα τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά και πολλά νησιά μας, όπως τη Μυτιλήνη.
Οι ΣΔΙΤ στην Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στον ασθενέστερο και έσοδα στα νοσοκομεία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα από συμφωνίες θα μπορούν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και συντήρηση ειδικών μονάδων και κλινικών υψηλής ξενοδοχειακής υποδομής μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Οι συμφωνίες δεν θα αφορούν το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά συγκεκριμένες δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες, με στόχο την εξυπηρέτηση πελατών χαμηλότερων ασφαλίστρων, την κάλυψη έκτακτων αναγκών των πελατών τους και ταυτόχρονα, εξορθολογισμό των δαπανών τους - τουλάχιστον κατά 30% - καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν λόγο για υπέρμετρες χρεώσεις στις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, σε αμοιβές γιατρών και νοσήλια.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ στα προβλήματα που παρουσιάζουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία της χώρας: «υπάρχουν νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία, τα οποία υπολειτουργούν λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και δεν αναπτύσσονται τελείως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει επιπλέον κλίνες που δεν λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για την πρόσληψη προσωπικού», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, από στοιχεία του ΠΙΣ, προκύπτει ότι η αποδοτικότητα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία νοσοκομεία και μόνο το 25% των νοσοκομείων (μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σήμερα με βάση τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το Σύστημα Υγείας της χώρας (το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι κάτω του 30%.
Έρευνα κοινής γνώμης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κοινής Γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιουνίου για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, σχεδόν 7 στους 10 συμμετέχοντες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας στη χώρα μας. Μάλιστα, ποσοστό 65,2% δηλώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει.
Περίπου οι μισοί (ποσοστό 45,6%) δηλώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί και μόλις το 13,7% αναφέρει ότι έχει κάποια ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα όσων διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας (ποσοστό 82%) έχει ιδιωτικό ασφαλιστήριο για περισσότερο από δύο χρόνια και ποσοστό 74% δηλώνει ότι ωφελήθηκε περισσότερο σε σχέση με την ασφάλιση από κάποιο δημόσιο ταμείο.