Μειώθηκε στα 4 δισ. η παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών
Του Νίκου Σακελλαρίου
Την επιστροφή της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας το 2013 επισημαίνει η έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 548,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν το 2013 σε 409,6 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 οι ζημίες προ φόρων ήταν 502,6 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσματα μετά τους φόρους έφτανε σε ζημίες ύψους 610,9 εκατ. ευρώ. Στην ανάλυση τονίζεται ότι το 2013 δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας και προϊόντων και η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ ανταποκρίθηκε περισσότερο απ' όλες τις χώρες στις συστάσεις διαρθρωτικών αλλαγών που είχε απευθύνει.
Η επιστροφή στην κερδοφορία αποδίδεται από στελέχη της αγοράς στο γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών (ξένων και ελληνικών) δημιούργησε κεφαλαιακές επάρκειες που έδωσαν παραγωγική ώθηση στις εταιρείες. Οι περισσότερες συρρίκνωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες και αναδιάρθρωσαν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν έσοδα κεφαλαίου από το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων κατά το 2013. Επίσης στην αντιστροφή τάσης και στην επιστροφή στην κερδοφορία συνετέλεσαν οι μειώσεις ζημιών ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου.
Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη, «η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το δύσκολο κλίμα και υπέστη μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων κατά 9%, γεγονός αναπόφευκτο όταν έχουμε απέναντί μας έναν καταναλωτή με σημαντικά μειωμένο εισόδημα». Επισημαίνεται επίσης ότι οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση έναντι 2012, φθάνοντας τελικά στα 11,4 δισ. ευρώ, καθώς ο κλάδος ανακεφαλαιοποιήθηκε αφού πρώτα συμμετείχε στο PSI. Σε θεσμικό επίπεδο κατά το 2013 συνεχίστηκε η προσαρμογή του ασφαλιστικού κλάδου στο νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο Solvency II.
Εικόνα της αγοράς
Η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε στα 4 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 9% σε σχέση με το 2012. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία στο 2,20% του ΑΕΠ. Το μέσο κατα κεφαλήν ασφάλιστρο διαμορφώθηκε στα 350 ευρώ, ενώ το 2012 ήταν στα 381 ευρώ. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 11,4 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ το 2012 εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποίησε ο κλάδος το 2013 μετά το PSI και του ράλι των ελληνικών ομολόγων.
Μειώσεις αποζημιώσεων
Οι καταβληθείσες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις έφτασαν στα 2,7 δισ. ευρώ και εμφάνισαν μείωση κατά 14,8% σε σχέση με το 2012. Απ' αυτές, περίπου 900 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε αποζημιώσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών (34% του συνόλου) και 1,8 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ζωής (66%). Η μείωση των αποζημιώσεων αποδίδεται κυρίως στη μείωση ζημιών από τον κλάδο αυτοκινήτου.