Πόσο διαρκεί μια ασφάλεια οχήματος όταν το όχημα πουληθεί σε νέο ιδιοκτήτη;
Ένας ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει για οποιονδήποτε λόγο το όχημά του σε έναν τρίτο ιδιοκτήτη. Κατά τη διαδικασία αυτή, εκτός των άλλων, προκύπτει και το θέμα της εκ νέου ασφάλισής του οχήματος.
Κάποιοι λένε πως είναι ασφαλισμένοι από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και εφησυχάζουν, κάποιοι ασφαλίζονται αμέσως στον προσωπικό τους διαμεσολαβητή και εταιρεία, κάποιοι ενημερώνονται πρώτα με λεπτομέρειες και κατόπιν εκδίδουν νέο σωστό συμβόλαιο και διάφορα άλλα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα.
Το ερώτημα που προέκυψε είναι «πόσο διαρκεί μια ασφάλεια όταν το όχημα πουληθεί σε νέο ιδιοκτήτη;»
Ο Νόμος 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331) «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» προβλέπει ότι το χρονικό διάστημα που ισχύει μια ασφάλιση, όταν ένας ιδιοκτήτης μεταβιβάσει το όχημα του σε κάποιον τρίτο, είναι 30 ημέρες.
Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο 8 του Νόμου:
Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης οχήματος σε νέο ιδιοκτήτη, η ασφαλιστική σύμβαση παύει να ισχύει μετά την παρέλευση τριάντα ημερών από την ημερομηνία μεταβίβασης. Πρακτικά εάν δεν έχει συναφθεί νέα ασφαλιστική σύμβαση, στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, και συμβεί ένα δυστύχημα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία μεταβίβασης, η εταιρεία θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει τους τρίτους παθόντες, επειδή θα ισχύει το παλιό ασφαλιστήριο του προηγούμενου ιδιοκτήτη.
Από εκεί και έπειτα όμως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά, ότι όταν κάποιος ιδιοκτήτης πάρει την κυριότητα ενός οχήματος στο όνομά του, είναι άμοιρος ευθυνών, ούτε ότι καλύπτεται η αστική του ευθύνη έναντι τρίτων για 30 ημέρες, ούτε ότι έχει περιθώριο 30 ημέρες για να ασφαλίσει το όχημα στο όνομά του, ούτε ότι «καλύπτεται» από το παλιό ασφαλιστήριο του παλιού ιδιοκτήτη.
Ο νέος ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει το όχημα αμέσως μετά τη μεταβίβαση, είτε με την προσωρινή είτε με την οριστική άδεια κυκλοφορίας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν προκαλέσει δυστύχημα και ζημιά σε τρίτους, και δεν έχει ενημερώσει την εταιρεία για να ασφαλιστεί με νέο σωστό ασφαλιστήριο που να αναγράφει το όνομά του, θα βρεθεί ενώπιων των ευθυνών του απέναντι στην εταιρεία που θα καταβάλλει την αποζημίωση στους παθόντες και στη νομοθεσία που ισχύει γενικότερα.
Για την ασφάλιση τέτοιων περιπτώσεων, επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, που διαρκούν μερικές ημέρες για να ολοκληρωθούν, προς διευκόλυνση και του παλιού και του νέου ιδιοκτήτη, όλες οι εταιρείες εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη πολιτική. Αρκετές εταιρείες ασφαλίζουν με την προσωρινή άδεια αναμένοντας την οριστική, κάποιες εκδίδουν συμβόλαιο στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη ή και στα ονόματα και του παλιού και του νέου ιδιοκτήτη μέχρι ολοκληρωθεί η διαδικασία και κάποιες άλλες δεν ασφαλίζουν καθόλου εάν δεν προσκομιστεί η οριστική μεταβιβασμένη άδεια. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η προσκόμιση εγγράφων με σφραγίδες και υπογραφές από δημόσια αρχή, για να αποδεικνύεται η μεταβίβαση του οχήματος.
Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, θα πρέπει να θυμούνται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου 489/76, κάθε ιδιοκτήτης οχήματος που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού, είναι υποχρεωμένος να έχει καλύψει με ασφάλιση, την αστική του ευθύνη έναντι τρίτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές, και αυτή η υποχρέωση υφίσταται διαρκώς, από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας στο όνομά του.
©Μέντωρ Διαμεσολαβητής